3 Ekim 2011 Pazartesi

Pratik Mutfak Bilgileri

Yemek Tuzluysa...Fazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyin ve bir kac dakika kaynatin.




Sutunuz Kaymak Tutarsa...Sut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz.




Sutun Tasmasini Onlemek...Sutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz.




Sogan Sarimsak Kokusu... Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun.




Kek Kalibi ...Kek kalibina yagli kagit doseyin.Kagidin uclari kek kalibindan yuksek olsun.Keki firindan aldiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz.




Etleri Yumusatmak...Limon suyu etleri yumusatir. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser.




Yumurta Kirarken ...Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin.




Tasan Yemekler...Yemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin. Soguduktan sonra kolayca temizlenir.




Firinda... pisirdiginiz tavugu hemen yemeyecekseniz ve kurumasini da istemiyorsaniz, firindan çiktiginda üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarin. Tavugunuz yumusacik kalacaktir.




Garnitür...olarak hazirlanan sebzeler kaynayan pisirme suyuna atilip 4-5 dakika pisirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli.




Patates...kizartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin. Böylece daha az ya çekeceklerdir




Karnabahar, lahana, sogan...gibi keskin kokulu yiyecekler pisirilirken tencere kapagi aralik tutulursa, kokunun yemege sinmesi onlenir.




Yesil Renkli Sebzelerin...rengini korumak için tencerenin kapagi aralik tutularak buharin çikmasi saglanmali veya tencerenin kapagi ara sira açilarak pisirilmelidir.




Makarnanin...haslama suyuna bir, iki bas sogan, havuc v.b.sebzeler koyarsaniz daha lezzetli olacagini göreceksiniz.




Pilav... suyunu çektigi halde pirinçler hala sertse, ¼ ölcü sicak su ilave edin ve pirincler suyu cekinceye kadar pisirmeye devam edin.




Bayatlamis ekmeklerinizi ...dilim dilim yapip aralarina sarimsakli tereyagi sürüp folyoya sarin. Yüksek isida firinda pisirin.




Yumurta.. haslarken suyun ve yumurtanin üstüne serptiginiz bir tutam tuz, yumurtalarin catlamamasini saglayacaktir.




Yemek kokularindan... kurtulmak icin, bir cezveye bir cay fincani su ve bir corba kasigi sirke koyup, birkac dakika kaynatin. Evinizden yemek kokusunun ciktigini göreceksiniz.




Pastalarin... üstüne koydugunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmamasi icin, meyveleri limonlu suya batirip kullanin.




Kek yaparken... karistirmak icin kullandiginiz kasiga hamur yapismasini istemiyorsaniz, kasigi kullanmadan önce süte batirin.




Domatesleriniz... tazeligini yitirmeye basladiysa, tuzlu suyun içinde yarim saat bekletin.




Sogani... akan bir muslugun yaninda dograrsaniz, gözleriniz daha az yanar.




Sarimsagin kabuklarini... daha kolay ayiklamak icin bicagin sirti ile hafifce ezin.




Yogurdun suyu... birkac gün icinde kendiliginden ayrilir.Icindeki vitaminler suyuna gectiginden, yerken yogurdu mutlaka suyuyla karistirmalisiniz.




Patatesleri kizartmadan ...önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin. Daha az yag cekerler.




Sebze pisirirken... yemege ekleyeceginiz su sicak olmalidir. Yemeginiz daha lezzetli olacaktir.




Sebzeler haslanarak ...kullanilacaksa, haslama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasini saglayacaktir.




Sogan kavururken... pisirmeye baslamadan önce biraz un serperseniz kararmasini önlemis olursunuz




Patatesin pisirme... suyuna bir kasik sirke koyun. Hem rengi sapsari kalir, hemdaha lezzetli olur.




Havuç...daima kaynar suya atilir, pistikten sonra hemen soguk suya tutun, rengini muhafaza eder.




Karnibahar haslarken... içine iki dilim ekmek atarsaniz, o dayanilmaz kokusundan kurtulursunuz.




Bütün sebzelere...biraz karbonat ekleyerek pisme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pisirirken koymayin, sertlestirir. Tuzu, en son anda ilave edin.




Sebzelerimiz... kimi zaman çok bekletmekten burusurlar, böyle bir durumla karsilasirsak, içine sirke ve seker attiginiz suda birakin. Ilk tazeliklerine kavusurlar.




Maydanoz ve dereotunu... bas asagi gelecek sekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.




Sos hazirlarken... un topagi olusmasini önlemek icin kasik yerine catal ucuna taktiginiz, kabuklari soyulmus cig patatesten yararlanabilirsiniz.




Meyve salatasi ...yaparken taze nane yapragi katip, meyveleri yogurt ve balla karistirin. Enfes olacaktir.




Karamel... bu ögüdü unutmazsaniz, kolay! 1 kahve kasigi su icin 5 kahve kasigi seker.




Pirinc pilavi... suyuna, birkac damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz olur.




Kesik limonu... saklamak icin üzerine tuz serpin .




Zeytini... bir kavanoza koyun, zeytinyagi ile örtün ve biraz kekik, 2-3 dis sarimsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadi olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.




Kati Yumurta... elde etmek icin 15 dakika kaynatin. Kabuklarinin kolay soyulmasi icin kaynattigimiz kaba tuz atabiliriz. Suyunu da sakin dökmeyelim. Saksidaki ciceklerin en sevdigi su budur.




Omletinizi ...bal ile yapmayi denediniz mi? Yumurtayi pisireceginiz yagi kizdirip biraz bal ekleyin yumurtalari kirin. Cok lezzetli degisik bir yumurta yiyeceksiniz.




Kus üzümlerini... ayiklamak icin, onlari bir avuc unla ovusturunuz ve kalin delikli bir süzgece atiniz, un ile beraber cöpler de düser.




Lahananin... piserken pek de hos olmayan bir kokusu vardir. Bunu onlemek için, lahanayi pisireceginiz tencerenin icine, biraz ekmek ici koymak yeterlidir. Yemege karsmamasi icin, ekmek iclerini kücük, temiz bir torba icinde koymaniz, sonra alip atmaniz da size büyük kolaylik saglayacaktir.




Catal Bicak Temizlerken... catal bicaginiz uzerinde lekeler olusmussa,onlari camasir suyuna batirabilirsiniz.Camasir suyu hem temizler hemde mikroplardan arindirir.Daha sonra iyice durulayin.




Kristalleri ...yikadiktan sonra icine sirke ve tuz konmus su ile durularsaniz piril piril olurlar.




Sigara kulluklerini ...tuzla silerseniz piril piril olur.




Cesitli esyalarin ustundeki ...etiket izini mobilya cilasi surup kuru bezle silerek cikarabilirsiniz.




Cay Lekesi ...Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur. Eskimis ise, içine limon suyu katilmis ilik suda islatilmis bir pamuk parçasiyla silinir. Ilik su ile çalkalanir.




Lavaboyu temizlerken ...Tuz lavabolarin temizlenmeside cok iyi yardimcidir. Kotu kokulari giderdigi gibi bastirilarak silince iyide temizler.




Vazodaki ciceklerin... uzun omurlu olmasi icin suyuna birkac damla camasir suyu katilir.




Celik tencerenizdeki ...lekeleri cikartmakta zorluk cekiyorsaniz; temizlerken tencerenin icine bir tatli kasigi karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatin. Hem üzerine isleyen kara lekeler cikacak, hemde piril piril olacaktir.




Catal - bicaklariniz karariyorsa...bulasik makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere camasir suyu koyun.




Yemek kokularindan kurtulmak icin... bir cezveye bir cay fincani su ve bir corba kasigi sirke koyup, birkac dakika kaynatin. Evinizden yemek kokusunun ciktigini göreceksiniz.




Limon Kabuklari...Suyunu cikarttiginiz limonun kabuklarni atmayiniz.Çelik esyalarin, biçaklarin parlatilmasinda kullanabilirsiniz.




Bakir Kaplarin Parlatilmasi...Bir bezi sirke ile hafifce islatp, bakirlari ovun. Kaplariniz piril piril olur.




Mutfakta Tikali Lavabolarin Açilmasi....Lastik pompalarla dakikalarca açmak için ugrasmayin. Kaynar sodali su, tikali delikten dökülürse, hemen acilir.




Mutfaktaki Haserelerle Savas...Mutfakta özellikle dolaplarda dolaasn hamam
böcegi karinca gibi haserati yok etmek ve bir daha gelmemelerini saglamak için bu haseratin dolastigi yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur.




Çay ve kahve lekelerini ... karbonatla silerek cikartabilirsiniz.




Mutfak esyalarinin üzerindeki etiket izlerini ...yok etmek için, üzerlerine mobilya cilasi serpip yumusak bir bezle silin.




Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu?... Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.



mutfak5.homestead.com

Çilek Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır Hazırlanışı Oktay Usta Tarifi

malzemeler:
  • 1 kg çilek
  • 1 kg toz şeker (4 su bardağı)
  • yarım limonun suyu
hazırlanması:

1. çilekleri bir kaptan diğerine aktararak birkaç kez yıkayın. saplarını koparıp derin bir tencereye alın ve üzerlerine 4 su bardağı toz şekeri dökün.
2. tencerenin kapağını kapatıp 1,5-2 gün bu halde bekletin. (şekerler tamamen erimiş, çilekler de bıraktıkları suyun içinde yüzüyor olmalılar)
3. beklettikten sonra tencereye orta hararetli ateşin üzerine koyun ve reçeli yaklaşık yarım saat/45 dakika kaynatın. (olup olmadığını anlamak için bir damla reçeli porselen bir tabağa damlatın. tabağı eğdiğinizde reçel akmıyorsa olmuş demektir.)
4. reçel olduktan sonra limon suyunu ekleyin ve 1-2 taşım daha kaynatın. oluşan köpükleri kevgirle alın. reçeli cam kavanozlara aktarıp soğutun.



saglikcini.com

Ayva Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri Oktay Usta Tarifi

İşte size Oktay Ustanın o nefis Ayva Reçeli Tarifi

 Ayva Reçeli için Malzemeler


  • 2 kg. ayva

  • 2 kg. toz şeker

  • 1,5 lt. su

  • 10 karanfil

  • 1 adet limon suyu


  • Ayva Reçelinin yapılışı

    Ayvaların kabuklarını soyun.Ayvaların kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin.Tencereye 1.5 litre suyu alın.Tencereye rendelenmiş ayvaları ilave edin.Ayvanın çekirdeklerini de ilave edin.Ayvaları ilk önce su ile beraber haşlayın ve kaynamaya bırakın.
    Ayvalar piştikten sonra tencereye 2 kg.toz şeker ilave edin.Üzerine 10 adet karanfil ilave edin ve pişirmeye devam edin.
    Ayva reçelini  ocaktan almadan 10 dakika önce limon suyunu ilave edin.Ayva reçeli piştikten sonra sıcak olarak kavanoza boşaltın.Kavanozun kapağını kapatın.



    saglikcini.com

    Böğürtlen Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri

    Malzemeler

    1 kg. böğürtlen,
    750 gr toz şeker
    2-3 damla limon suyu.

    Böğürtlenleri bol su ile yıkayıp suyu süzülene kadar süzgeçte bekletin. Bir tencereye koyup, üzerine toz şekeri ilave edin. 1 gece bekletin. ertesi gün kısık ateşte karıştırmadan pişirin. üzerindeki köpüğü tahta kaşık ile temizleyin. ateşten indirdikten sonra 2-3 damla limon suyu ekleyin. ılınana kadar bekleyin. kavanozlara doldurun. iyice soğuduktan sonra kavanozun ağzını sıkıca kapatın. serin bir yerde bekletin.


    saglikcini.com

    Çilek Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır Hazırlanışı ve Malzemeleri

    Malzeme:
    1 kg. net çilek, temizlenmiş
    1.250 gr. toz şeker
    100 gr. glikoz
    4 gr. limonun tuzu veya 1 çay kaşığı
    Akşamdan çilekleri yıkayıp, süzgece çıkarınız. Sonra ayıklayıp kaynatıp kıvamına getirip, ateşten alınız. Glikozunu ilâve edip yarı hararetini kaybedince kavanozlara doldurup muhafaza ediniz.

    Bir Başka Tarif
    MALZEMELER
    1 kilogram toz şeker
    1 kilogram çilek
    1/2 limonun suyu
    NOT
    Cam gibi bir reçeliniz olsun istiyorsanız, oluşan köpükleri üzerinden mutlaka alın.

    1. Su dolu bir kaba çilekleri ayıklamadan koyup, bir kaç dakika beklettikten sonra yıkayın.
    2. Suyunu iyice süzdükten sonra temizleyin.
    3. Bir tencereye bir kat çilek, bir kat şeker olmak üzere doldurun.
    4. Oda sıcaklığında bir gece bekletin.
    5. Ertesi gün kısık ateşte, ara ara taneleri ezmeden dikkatlice karıştırarak 15-20 dakika kaynatın.
    6. Kevgir yardımı ile taneleri başka bir kaba alın.
    7. Kalan çilek şurubunu kıvama gelinceye kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
    8. Kıvama gelince çilek tanelerini ve limon suyunu içine boşaltıp bir taşım kaynatın.
    9. Altını kapatıp tenceresi içinde soğumaya bırakın.
    10. Soğuyan reçeli kavanozlara alın.




     yemektarifleri.info

    Zeytinyağlı Taze Bakla Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri

    zeytinyagli-taze-bakla-1MALZEMELER

    1 kg taze bakla

    1 adet büyük boy kuru soğan

    1 çay bardağı zeytinyağı

    1 tatlı kaşığı un

    1.5 su bardağı sıcak su

    tuz

    Hazırlanışı

    01 Kuru soğanı ince ince doğrayın, zeyinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
    02 Ayıklayıp yıkadığınız ve 4’er cm büyüklüğünde doğradığınız baklaları tencereye ekleyin. 5 dakika kavurun.
    03 Bir bardağa sıcak suyu ekleyin, üzerine 1 tatlı kaşığı un katarak karıştırın.
    04 Unlu suyu ve tuzu kavrulmuş baklaların üzerine ekleyin.
    05 Düdüklü tencerede on beş dakika pişirin.



    yemektarifleri.info

    Örgülü Börek Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri

    Malzemeler:
    • 250 gr margarin
    • 1 su bardağı yoğurt
    • 1 çay bardağı sıvıyağ
    • 2 yumurta
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı şeker
    • Aldığı kadar un.
    İÇ HARCI İÇİN
    • 4 közlenmiş patlıcan
    • 200 gr kıyma
    • 1 kuru soğan
    • 3 kaşık sıvıyağ
    • 1 yumurta sarısı
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

    YAPILIŞI: Hamur malzemelerimizi derin bir karıştırma kabında kulak memesi kıvamına gelinceye kadar karıştıralım. Hamurumuzu dinlenmeye bırakalım. Tenceremizin içerisine 3 kaşık sıvıyağ, yemeklik doğranmış soğan ve kıymamızı koyalım ve güzelce kavuralım. Baharatlarımız ile lezzetlendirelim. Közlenmiş 4 adet patlıcanımızı kıymamıza ilave edelim. İyice karışmasını sağlayalım. Dinlendirdiğimiz hamurumuzu mutfak tezgâhımızda 1 santim kalınlığına gelinceye kadar merdane yardımı ile inceltelim. Hamurumuzu kenarlarından boylu boyunca verev 5′er santimlik şeritlere ayıralım, (hamurun ortası bütün kalacak şekilde) İç harcımızı hamurumuzun ortasına yayalım. Şeritleri üst üste çapraz olacak şekilde kapatalım. Üzerine yumurta sarısı sürelim. 200 derece fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirelim.



    yemektarifleri.info
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    BEĞENİLEN TARİFLER

    Etiketler

    Ariflitarifler (1) Arnavut Böreği Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri (1) Arnavut Ciğeri Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri (1) Ayva Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri Oktay Usta Tarifi (1) Biz Kimiz (1) Böğürtlen Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri (1) Börek Tarifleri Kategorisi (1) Büryan Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri (1) Çilek Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır Hazırlanışı Oktay Usta Tarifi (1) Çilek Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır Hazırlanışı ve Malzemeleri (1) Diğer Tarifler Kategorisi (1) Etli Fasülye Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri (1) Hakkımızda (1) Hünkar Beğendi Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri (1) Islak Kek Tarifi Nasıl Yapılır Hazırlanışı - Oktay Usta (1) Kolay Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır Hazırlanışı - Oktay Usta (1) Örgülü Börek Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri (1) Patlıcan Musakka Tarifi Nasıl Yapılır Hazırlanışı Oktay Usta (1) Pratik Mutfak Bilgileri (1) Reklam Ver Yayınlayalım - 15 Gün Ücretsiz (1) Saç Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri (1) Siz Sorun Biz Cevaplayalım (1) Sulu Köfte Tarifi Nasıl Yapılır Hazırlanışı - Oktay Usta (1) Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır Hazırlanışı - Oktay Usta (1) Tariflerinizi Bize Gönderin Sitemizde Yayınlayalım (1) Tatlı Tarifleri Kategorisi (1) Tavuklu Şehriye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri (1) Tiramisu Tarifi Nasıl Yapılır Hazırlanışı - Oktay Usta (1) Yemek Tarifleri Kategorisi (1) Zeytinyağlı Taze Bakla Tarifi Nasıl Yapılır Malzemeleri (1)